ISSN 2225-7543

УДК 331.582

 

Н.Л. Ющенко, канд. екон. наук

А.М. Позднякова, студентка

Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

ФОРМУВАННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЧЕРНІГІВСЬКОГО РЕГІОНУ: ПРОБЛЕМА НЕГАТИВНОГО ВПЛИВУ ПРИРОДНОГО ЗМЕНШЕННЯ НАСЕЛЕННЯ

Н.Л. Ющенко, канд. экон. наук

А.М. Позднякова, студентка

Черниговский национальный технологический университет, г. Чернигов, Украина

ФОРМИРОВАНИЕ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦИАЛА ЧЕРНИГОВСКОГО РЕГИОНА: ПРОБЛЕМА НЕГАТИВНОГО ВЛИЯНИЯ ЕСТЕСТВЕННОГО УМЕНЬШЕНИЯ НАСЕЛЕНИЯ

Nadiia Yushchenko, PhD in Economics

Anastasiia Pozdnіakova, student

Chernihiv National Technological University, Chernihiv, Ukraine

FORMATION OF EMPLOYMENT POTENTIAL CHERNIHIV REGION:
THE PROBLEM OF NEGATIVE INFLUENCE OF NATURAL POPULATION REDUCTION

Досліджено демографічні проблеми сучасної України та депопуляції населення Чернігівського регіону як деструктивного чинника формування його трудового потенціалу.

Ключові слова: відтворення населення, демографічні втрати, коефіцієнт народжуваності, трудовий потенціал.

Исследованы демографические проблемы современной Украины и депопуляции населения Черниговского региона как деструктивного фактора формирования его трудового потенциала.

Ключевые слова: возобновление населения, демографические потери, коэффициент рождаемости, трудовой потенциал.

The article investigates the demographic problems of modern Ukraine and depopulation of the Chernihiv region as a destructive factor in the formation of its labor potential.

Key words: reproduction, population losses, the birth rate, the employment potential.

Постановка проблеми. Станом на кінець 2012 р. в Україні налічувалося 45,5 млн громадян. За прогнозами Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, якщо приріст населення залишатиметься на рівні 2013 року (народжуваність, смертність, міграція), до 2060 року в Україні буде 39,5 млн осіб [11]. За відсутності Голодомору, в Україні сьогодні проживало б більше 80 млн людей.

Найбільша чисельність населення була у 1992 році – 52,2 млн. Відтоді смертність незмінно переважає над народжуваністю.

Наприкінці ХІХ ст. Україна мала найвищу народжуваність у Європі, а у 2001 році – найнижчу. Відтоді вона поступово почала зростати. До 2002 року населення зменшувалось доволі стрімко через падіння народжуваності, обумовлене перехідним періодом, економічною кризою, соціальними проблемами. З 2000–го розпочалося економічне зростання. 2001-й р. став переломним – в Україні спостерігалась найнижча народжуваність не лише за роки незалежності, а і за весь час коли виконувались розрахунки.

У 1960-1970-ті роки, коли впровадили антибіотики, подолали епідемію туберкульозу, смертність в Україні була нижчою, ніж у Японії. Проте за той час, коли в інших країнах тривалість життя зростала, в Україні від 1970-х з неістотними коливаннями смертність не зменшувалась. Стрімко зросла вона знову в 1990-х – через економічну нестабільність. Найвищою була у перші п’ять років незалежності, до 2005-го дещо вирівнялась, після чого потроху знижується. Порівняно з іншими країнами Європи, наприклад, Польщею або Чехією, що також мали високу смертність у 1990-ті, але швидко провели реформи, тривалість життя в Україні до теперішнього часу дуже низька.

Демографічний чинник є одним із базових для забезпечення стабільного й безпечного розвитку держави. Розвиток трудового потенціалу і як результат – величина сукупного національного доходу залежить від демографічних характеристики працездатного населення і показників демографічного розвитку. Проблеми де­мографічного розвитку слід розглядати як першочергові інтереси держави, як фактор і водночас як результат її функціонування. У спільноті європейських держав, у яких мають місце депопуляційні тенденції, Україна відзна­чається високою інтенсивністю природного зменшення населення. Надзвичайно високі темпи депопуляції обмежують можливості країни у формуванні конкурентного трудового потенціалу.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання розподілу праці й розвитку трудових ресурсів вперше піднімалися ще у роботах Ксенофонта і Платона. Методологічна база дослідження трудового потенціалу була закладена представниками класичної політичної економії А. Сміттом і Д. Рікардо. Глибоке вивчення природи праці дозволило К. Марксу розвинути трудову теорію вартості. Набули визнання роботи Р. Беккера, Я. Мінсера, Т. Шульца у напрямі створення концепції людського капіталу.

У розробленні теоретико-методологічних та прикладних аспектів проблеми трудового потенціалу в контексті сучасних світових економічних трансформацій вагомий внесок належить таким відомим українським ученим як, Д. Богиня [4], С. Бандур, М. Бутко, В. Врублевський, О. Грішнова, Б. Данилишин, М. Долішній, С. Дорогунцов, М. Доценко, С. Злупко, Н. Калєніна [12], М. Кім [13], А. Колот, В. Куценко, Е. Лібанова, Н. Ломовський [17], Н. Лук’янченко, О. Новікова, В. Онікієнко, В. Приймак, М. Семикіна, Л. Тертична, А. Чухно, Л. Шаульська, Л. Янковська.

Слід зазначити, що вітчизняні та зарубіжні економісти приділяють значну увагу дослідженню чинників формування трудового потенціалу. Зокрема, Г. Осовська та О. Крушельницька визначають три підсистеми чинників впливу на трудовий потенціал: демографічну, професійно-кваліфікаційну та соціально-культурну [20]. На думку Л. Згалат-Лозинської, найважливішими формуючими чинниками трудового потенціалу є рівні розвитку продуктивних сил і виробничих відносин [8]. Робота Л. Ільїна присвячена питанням відтворення ефективності трудового потенціалу [9]. І. Бажан висвітлює економічну природу трудового потенціалу та аналізує вплив демографічних і соціальних чинників на формування трудового потенціалу [3].

Виділення не вирішеної раніше частини проблеми. Перелік чинників формуван­ня і розвитку трудового потенціалу є до­сить широким і, відповідно, потребує систематизації та аналізу для формування об’єктивного уявлення про його сучасний стан.

Мета статті. Метою цієї статті є виокремлення деструктивних факторів формування трудового потен­ціалу України та Чернігівського регіону зокрема.

Виклад основного матеріалу. Відповідно до [2] трудовий потенціал – це сукупна чисельність громадян працездатного віку, які за певних ознак (стан здоров’я, психологічні особливості, освітній, фаховий та інтелектуальний рівні, соціально-етнічний менталітет) здатні й мають намір проводити трудову діяльність. Розрізняють трудовий потенціал на макро-, мезо-, мікроекономічному та особистісному рівнях. Трудовий потенціал регіону – сукупний трудовий потенціал людей різних поколінь, які мешкають на його території [27].

Зростання тривалості життя, зниження народжуваності, міграційні процеси з слаборозвинених країн у багаті – це фактори, які обумовлюють зростання частки людей похилого віку в структурі суспільства. Якщо в 1950 р. середня тривалість життя на Землі становила 47 років, то в 2010 р. – вже 69 років. Через зміну демографічної ситуації все більшу частину своїх ВВП країни вимушені витрачати на підтримку пенсіонерів. Так, коли в 1935 р. США ввели пенсійну систему, це виливалось їм в 0,2 % ВВП, а нині, коли пенсіонери становлять 10 % населення країни, – вже 6 %. Італія сплачує пенсіонерам 14 % ВВП, Туреччина – 7,8 %, Україна – близько 15 % від ВВП (більше ніж у будь-якій іншій пострадянській країні).

Україна належить до країн з високим рівнем постаріння населення (табл. 1), однак через низьку за європейськими стандартами тривалість життя вона має помітно меншу, ніж розвинуті європейські країни, частку осіб найстарших вікових груп (понад 70 або старших 80 років) у складі населення. Як країна, в якій доволі високий рівень старіння населення поєднується з масштабною депопуляцією, Україна, на думку фахівців [16], у перспективі (а спеціалісти прогнозують скорочення чисельності працюючих в Україні аж до 2020-2025 рр. через демографічні процеси: досягнення пенсійного віку найчисельнішими групами працівників 1950-1955 рр. народження з неповною їх заміною молоддю, яка народилася у 90-х роках, коли народжуваність упала в 1,8 разів [18]) вельми гостро відчуватиме такі соціально-економічні наслідки цього процесу, як посилення демоекономічного (відповідно й податкового) навантаження на працездатний контингент, дефіцит робочої сили (насамперед, кваліфікованої), загальне старіння робочої сили, скорочення можливостей трудоресурсного забезпечення довготривалого догляду осіб похилого віку, зростання попиту на медичні послуги з боку літнього населення тощо. Більш сприятливі економічні умови 2002-2007 рр. в Україні не були належним чином використані для реструктуризації її економіки, закладення фундаменту для сталого й довгострокового економічного зростання, для скорочення матеріально-доходної диференціації населення. А погіршення економічного стану країни протягом кризового періоду 2008–2009 рр. зумовило розширення кола реципієнтів соціальних трансфертів (насамперед, із числа осіб похилого віку), загальне загострення ситуації у соціальній сфері. Невпинне зростання останніми роками частки видатків на соціальний захист осіб похилого віку у складі бюджетних видатків за недостатньої при цьому ефективності соціальної підтримки цих вразливих верств населення в Україні підтвердили необхідність невідкладного реформування діючої системи соціального захисту, зокрема, пенсійного забезпечення, змін у медичній сфері тощо.

Таблиця 1

Демографічні проблеми сучасної України

Характерні риси
сучасної
демографічної
ситуації в Україні

Деталізація

1

2

Зменшення народжуваності, збільшення смертності та відсутність природного приросту

З початку 1993 р., коли на­селення України мало найбільшу чисельність (52,2 млн осіб) до початку 2012 р. (45,6 млн) його природне зниження – результат перевищення числа померлих над числом народжених та негативне міграційне сальдо (що фіксувалося в Україні з 1994 по 2004 рр.) – зумовили скорочення кількості на­селення більш ніж на 6,6 млн осіб, провідну роль в якому відіграло природне зменшення (депопуляція). Хоч інтенсивність народжуваності в Україні підвищилась з 10,8 % у 2010 р. до 11,0 % у 2011 р., а смертність дітей віком до 1 року зменшилася з 9,1 до 9,0 померлих на 1000 народжених живими, за січень-листопад 2012 р. в Україні на 1000 осіб наявного населення (45560,3 тис. осіб) кількість народжених становила 11,5 особи, а кількість померлих – 14,5 осіб [6]. Сучасний рівень народжуваності забезпечує лише половину того, який необхідний для про­стого відтворення населення. В Україні перейшли межу зниження народжуваності, за якою відбувається руйнація демографічного потен­ціалу, що призвело до втрати нею сприятливих перспектив щодо відновлення 50-мільйонної чисельності населення [31]. Внаслідок цих змін деформується віковий склад населення, зменшується його демографічний і трудовий потенціали [32]

Продовження табл. 1

1

2

Постаріння населення, збільшення навантаження на працездатну його частину

Україна за часткою осіб віком 60 років і старше у населенні замикає групу з 25 найстаріших країн світу, за часткою населення у віці понад 65 років – входить у тридцятку таких держав. Демографічне старіння зафіксовано в Україні у середині XX століття і є невід’ємною частиною її демографічного розвитку: за період між переписами 1959 та 2001 рр. частка осіб у віці 60 років і старших зросла з 10,5 до 21,4 %. За період з 2002 по 2008 р. кількість населення старше 65 років збільшилась з 6,978 млн осіб до 7,506 млн, що становить 7,5 відсоткових пункту [14]. З 2009-2010 рр. до кінця 2011 р. середня очікувана тривалість життя обох статей зросла на 0,58 року і становила 71,02 років; жінок – зросла на 0,38 року і становила 75,88 років; чоловіків – зросла на 0,7 року і становила 65,98 років. Частка населення у віці 60 років і старші щорічно збільшується (на початок 2008 р. – 20,3 %; 2009 р. – 20,4 %; 2010 р. – 20,7 %; 2011 р. – 20,9 %, 2012 р. – 21,2 %). Чисельність населення у віці 60 років і старше перевищує число дітей у віці 0-15 років. На початок 2012 р. це перевищення становило 2,6 млн осіб. Перевага людей пенсійного віку спостерігається майже в усіх регіонах за винятком Закарпатської та Рівненської областей.

Соціально-економічним наслідком старіння є зростання осіб пенсійного віку, що призводить до збільшення споживання суспільних ресурсів на соціальне забезпечення в старості. За умов обмеженості таких ресурсів поширюється бідність та поглиблюється соціальна нерівність за віком, що обумовлює посилення тиску осіб пенсійного віку на ринок праці та додаткові матеріальні обов’язки працездатних громадян. Очікується, що до 2015 р. питома вага осіб старших 60 років сягне 21,7 % від загальної чисель­ності населення (серед жінок – 26,0 %, чоловіків – 16,8 %), до того ж на 1000 осіб працездатного віку припадатиме 438 осіб пенсійного віку [10]

Скорочення тривалості життя при народженні

За даними ВООЗ у 2002 р. за показником очікуваної тривалості життя наша країна відставала від країн Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) на 5,5, а від країн Євросоюзу – на 10,9 року. Надлишкова передчасна смертність (до 65 років) обумовлює втрату майже 11 років загальної тривалості життя, що на 3 роки більше ніж у країнах ЦСЄ і на 6 років більше ніж у країнах ЄС. Різниця у тривалості життя чоловіків і жінок в Україні перевищує 11 років, тоді як в економічно розвинених країнах цей показник становить 5-6 років. Ризик смерті для чоловіка у 20-24 роки перевищує такий для жінки у 3,3 раза, а ймовірність смерті у працездатному віці для чоловіка сягає 37 % [14]

Погіршення стану здоров’я людей усіх вікових груп

Загальна захворюваність населення України значно збільшилась протягом 1990-х років. Якщо за період між двома останніми переписами населення УРСР (1979 і 1989 рр.) поширеність захворювань у розрахунку на 100 тис. населення зросла на 16,3 %, то за період між переписами 1989 і 2001 рр. – на 40,4 %. За період з 1997 по 2007 рр. кількість уперше зареєстрованих випадків захворювання зросла по Україні на 2 млн. або на 7 % [21]. При цьому спостерігається прогресуюча динаміка поширення хвороб серцево-судинної системи та новоутворень. Основними причинами втрати здоров’я, зростання смертності та зниження очікуваної тривалості життя є низький рівень і несприятливі умови життя та праці значної частини населення, низька ефективність існуючої системи охорони здоров’я, поширеність шкідливих звичок та нехтування нормами здорового способу життя. Медичні та освітянські послуги фактично перетворилися на платні

Дедалі менш доступними для широ­ких верств населення стають спортивні майданчики, театри, концертні заклади тощо. Це негативно відбивається на якісному складі трудового потенціалу, знижує інтелектуально-культурний рівень і ускладнює ситуацію.

Якщо для всього населення основну частину причин смертності внаслі­док інфекційних та паразитарних хвороб зумовлює туберкульоз, то для молоді майже 2/3 смертей викликано СНІДом

Закінчення табл. 1

1

2

Інтенсифікація міграційних процесів

В Україні сьогодні 14 млн. працюючих (платників податків) і 13,5 млн пенсіонерів. Якщо будуть спостерігатись такі темпи скорочення числа платників податків, то через декілька років не буде кому їх сплачувати. За межами України проживає 6,5 млн емігрантів, що становить 14 % українського населення. За даними міжнародної організації міграції (МОМ), в Україні найчастіше українці обирають для трудової міграції Росію та країни ЄС (Італія, Польща, Угорщина, Іспанія і Португалія). Головним чинником, що впливає на міграційну поведінку жителів різних регіонів є економічна ситуація. Наприклад, у Донецькій області середній дохід на душу населення становить 683 $ США, у той же час на Буковині, звідки на заробітки за кордон виїжджає найбільше людей, – 352 $. Серед інших чинників, котрі стимулюють трудову міграцію, є близькість до кордону з ЄС, налагоджені міграційні і культурні зв’язки. Відносно рівня освіти українських трудових мігрантів, за даними МОМ, 10 % мають початкову або незавершену середню освіту, 59 % – повну середню освіту, 17 % неповну вищу освіту, 14 % вищу освіту. Проте незалежно від рівня освіти майже всі українські трудові мігранти працюють на роботах, що не вимагають високої кваліфікації [22]

У 2011 р. в Україні набув чинності Закон [1], що уточнює умови впровадження і функціонування обов’язкової накопичувальної складової пенсійної системи, передбачає кроки щодо підвищення пенсійного віку й, відповідно, вирівнювання його межі для жінок та чоловіків, заходи з мотивації населення до подовження трудового періоду, забезпечення гендерної рівності у трудових і соціальних правах тощо, а отже – безумовно, є прогресом у виконанні зобов’язань 4, 5 та 8 Регіональної стратегії реалізації Мадридського міжнародного плану дій з питань старіння населення [23]. Водночас нині виконання вищевказаних зобов’язань в Україні не можна вважати повномасштабним, про що свідчать: недостатній рівень адресації пільг та допомоги, спрямованих на осіб похилого віку; невирішеність проблеми забезпечення ефективної зайнятості літніх осіб; істотне відставання жінок від чоловіків за рівнем доходів (у тому числі розміром пенсій); практична відсутність у політиці кроків з перетворення виходу на пенсію на гнучкий і поступовий процес; нерозвиненість нормативно-правової бази щодо запобігання та заборони дискримінації з боку роботодавців за віковим критерієм, невідпрацьованість механізмів реалізації сучасних норм контролю за їх дотриманням.

Найгірша демографічна ситуація в Україні спостерігається у Чернігівській області, де процеси депопуляції беруть свій початок з 1965 року. Чисельність наявного населення в області на 1 січня 2013 р. становила 1077,8 тис. осіб. Упродовж 2012 р. кількість жителів зменшилася на 10,7 тис. осіб або на 9,9 у розрахунку на 1000 наявного населення. Зменшення чисельності населення області відбулося переважно за рахунок природного скорочення – 9986 осіб. Народжуваність у 2012 р. збільшилася порівняно з 2011 р. з 9,3 до 9,4 живонародженого у розрахунку на 1000 наявного населення (найменший показник по Україні), а смертність – з 18,5 до 18,6 осіб (найвищий рівень смертності по Україні) [6]. Населення Чернігівщини не тільки вимирає, а є і найстарішим за віком в Україні. Так, у середньому за 2011 р. кількість осіб похилого віку (60 років і старше) по Чернігівській області становила 273,3 тис., або 23 % усього населення області (1189,7 тис. осіб) [5]. У цей час чисельність зайнятого населення працездатного віку становила 408,3 тис. осіб [25]. Тобто на кожного пенсіонера в області припадало 1,5 працюючих. У 2012 р. чисельність населення старше 60 років становила 272,5 тис. осіб, або 25,2 % всього населення області, в той час як кількість дітей до 14 років – 137,9 тис. осіб (12,8 % населення області) [5]. При середньому показнику по країні 304 пенсіонери на 1000 населення, найбільше значення він має у Чернігівській області – 352.

За багатьма показниками соціальний стан регіону є гіршим порівняно з іншими регіонами України. Зокрема, у Чернігівській області чисельність безробітних у віці 15-70 років у січні-лютому 2013 р. становила 51,5 тис. осіб; рівень безробіття становив 9,7 %. у той час як по Україні цей показник становив 7,4 %. Станом на 1 березня 2013 р. на одну вакансію у середньому по Чернігівській області претендувало 12 осіб, які шукали роботу. У 17-ти районах кількість претендентів на одну вакансію перевищувала середній показник по області, зокрема, у Семенівському та Сосницькому районних центрах зайнятості на одне вільне робоче місце претендувало відповідно 46 та 28 осіб [29]. Середньомісячна номінальна зарплата у 2011 р. на Чернігівщині менша за середню по Україні на 659 грн [24].

У 2012 р. зафіксовано від’ємне сальдо міграції – 721 особа проти додатного 345 осіб у 2011 р. Це відбулося за рахунок збільшення на 10,8 % кількості вибулих в інші регіони України та зменшення кількості прибулих звідти (на 4,6 %). У той же час спостерігалося збільшення кількості прибулих із-за кордону (на 2,5 %) та зменшення кількості вибулих до інших країн (на 16,7 %).

У ході аналізу демографічних втрат Чернігівського регіону (табл. 2-4), нами було встановлено вплив окремих чинників на загальну зміну чисельності новонароджених: інтенсивності демографічних процесів та частки жінок фертильного віку у складі населення (табл. 5, 6). При цьому була використана наступна модель факторного аналізу динаміки загального коефіцієнта народжуваності:

де – абсолютна зміна загального коефіцієнта народжуваності у поточному періоді порівняно з базисним;

питома вага жінок у віці 15–49 років у чисельності населення базисного періоду (прийняли 1989 рік) (табл. 7):

чисельність жінок певної вікової групи (табл. 8), осіб;

загальна чисельність населення (табл. 9), осіб;

 

абсолютна зміна частки жінок 15–49 років у населенні;

значення спеціального коефіцієнта народжуваності у базисному періоді:

кількість народжених у жінок віком 15–49 років;

середньорічна чисельність жінок у віці 15–49 років, осіб;

 

абсолютна зміна спеціального коефіцієнта народжуваності у поточному періоді порівняно з базисним.

 

Загальний коефіцієнт народжуваності :

або

 

ТRectangle 3790аблиця 2

Динаміка чисельності новонароджених у Чернігівській області

Вікові групи жінок, років

У жінок певного віку народилось дітей протягом року

 

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

молодше 20

2045

2124

2219

2338

2268

2226

2109

2031

1813

1600

1391

1321

1196

1177

1112

1089

1017

1009

993

934

907

757

711

647

20–24

6700

6342

6009

5925

5532

5357

4974

4958

4583

4318

3974

3957

3624

3564

3534

3597

3403

3486

3524

3653

3508

3301

3099

3054

25–29

4482

3943

3515

3180

3016

2692

2471

2359

2319

2189

2169

2199

2196

2448

2561

2517

2608

2818

2817

3014

3261

3241

3228

3425

30–34

2376

2074

1652

1517

1503

1318

1065

1116

1015

981

887

920

1009

1046

1138

1230

1283

1513

1558

1714

1988

1945

2106

2062

35–39

773

654

622

549

552

505

444

455

429

367

349

345

337

336

368

392

384

516

527

604

722

720

826

873

40–44

151

139

119

121

114

89

92

97

89

100

91

65

62

61

71

80

75

88

76

115

142

115

148

150

45–49

6

3

9

7

4

4

3

1

2

5

1

2

6

4

10

4

5

3

2

4

3

4

7

4

Разом

16533

15279

14145

13637

12989

12191

11158

11017

10250

9560

8862

8809

8430

8636

8794

8909

8775

9433

9497

10038

10531

10083

10125

10215

 

Таблиця 3

Динаміка спеціального коефіцієнта народжуваності

Вікові групи жінок, років

Спеціальний коефіцієнт народжуваності (f), ‰

 

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

молодше 20

51,62

50,88

51,09

53,38

52,48

51,75

49,86

49,16

44,84

39,87

34,26

32,50

29,14

28,05

26,14

25,97

24,93

25,86

27,12

27,15

28,15

25,19

25,46

24,47

20–24

177,08

170,35

161,26

158,66

142,61

135,05

123,42

121,58

111,87

107,31

99,60

100,30

93,27

94,16

93,17

93,28

87,73

88,79

87,47

89,44

86,68

82,52

80,04

83,77

25–29

98,65

89,14

83,07

77,14

75,16

68,62

64,91

62,60

61,76

57,32

56,55

56,52

56,10

62,71

65,99

64,86

67,68

74,13

75,39

80,78

85,72

83,96

81,74

83,98

30–34

49,19

43,00

34,30

31,87

31,95

28,56

23,91

26,26

24,62

24,63

23,06

24,52

26,95

28,27

30,44

32,96

34,05

39,78

40,67

45,36

52,62

51,80

56,85

56,58

35–39

16,38

13,90

13,20

11,59

11,64

10,41

9,19

9,44

9,02

7,84

7,65

7,81

8,03

8,27

9,34

10,32

10,39

14,03

14,44

16,45

19,70

19,43

22,06

23,10

40–44

4,32

3,55

2,70

2,61

2,40

1,88

1,95

2,06

1,89

2,14

1,90

1,36

1,30

1,29

1,54

1,78

1,72

2,13

1,90

2,96

3,80

3,16

4,07

4,16

45–49

0,13

0,08

0,27

0,23

0,13

0,12

0,08

0,02

0,04

0,11

0,02

0,04

0,13

0,09

0,22

0,08

0,11

0,06

0,04

0,09

0,07

0,09

0,17

0,10

15–49

55,19

51,53

47,90

46,40

43,95

40,81

37,23

36,55

34,09

31,99

29,80

29,90

28,83

29,80

30,50

31,07

30,99

33,76

34,48

37,00

39,46

38,39

39,29

40,30

 

Таблиця 4

Динаміка загального коефіцієнта народжуваності,

Найменування показника

Роки

 

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Загальний коефіцієнт народжуваності

11,701

10,846

10,099

9,797

9,364

8,850

8,209

8,164

7,701

7,268

6,831

6,884

6,679

6,935

7,178

7,382

7,388

8,073

8,245

8,837

9,392

9,086

9,220

9,384

Абсолютний приріст загального коефіцієнта народжуваності порівняно з 1989 р.

-0,855

-1,602

-1,904

-2,337

-2,851

-3,493

-3,537

-4,000

-4,433

-4,871

-4,818

-5,022

-4,767

-4,524

-4,319

-4,313

-3,628

-3,457

-2,864

-2,310

-2,615

-2,482

 

 

-2,317

 

Т


 

аблиця 5

 

Вплив інтенсивності народжуваності та вікової структури населення на зміну загального коефіцієнта народжуваності

Фактори

Роки

 

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Вплив зміни народжуваності

-0,776

-1,546

-1,863

-2,382

-3,049

-3,807

-3,951

-4,473

-4,918

-5,384

-5,362

-5,589

-5,383

-5,234

-5,114

-5,131

-4,543

-4,391

-3,856

-3,334

-3,561

-3,371

-3,158

Вплив зміни ві­кової структури

-0,085

-0,065

-0,049

0,057

0,267

0,466

0,625

0,764

0,837

0,950

1,005

1,085

1,141

1,285

1,411

1,457

1,496

1,495

1,479

1,432

1,359

1,249

1,151

Вплив взаємодії

0,006

0,009

0,008

-0,012

-0,070

-0,152

-0,211

-0,292

-0,352

-0,437

-0,460

-0,518

-0,525

-0,575

-0,617

-0,639

-0,581

-0,561

-0,487

-0,408

-0,413

-0,360

-0,311

Разом

-0,855

-1,602

-1,904

-2,337

-2,851

-3,493

-3,537

-4,000

-4,433

-4,871

-4,818

-5,022

-4,767

-4,524

-4,319

-4,313

-3,628

-3,457

-2,864

-2,310

-2,615

-2,482

-2,317

 

Таблиця 6

Вплив інтенсивності народжуваності та вікової структури населення на зміну загального коефіцієнта народжуваності
у відсотках до початкового рівня (1989 року)

Фактори

Роки

 

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Зміна народжуваності

-6,63

-13,21

-15,92

-20,36

-26,06

-32,54

-33,77

-38,22

-42,03

-46,01

-45,82

-47,76

-46,00

-44,73

-43,70

-43,85

-38,83

-37,52

-32,95

-28,49

-30,43

-28,81

-26,98

Зміна вікової структури

-0,73

-0,55

-0,42

0,48

2,28

3,98

5,34

6,53

7,15

8,12

8,59

9,27

9,75

10,98

12,06

12,45

12,79

12,78

12,64

12,24

11,61

10,67

9,84

Вплив взаємодії вищезазначених чинників

0,05

0,07

0,07

-0,10

-0,60

-1,30

-1,80

-2,50

-3,01

-3,73

-3,93

-4,43

-4,48

-4,91

-5,27

-5,46

-4,96

-4,79

-4,17

-3,49

-3,53

-3,07

-2,66

Разом

 

-7,31

-13,69

-16,27

-19,97

-24,37

-29,85

-30,23

-34,19

-37,89

-41,63

-41,17

-42,92

-40,73

-38,66

-36,91

-36,86

-31,00

-29,54

-24,48

-19,74

-22,35

-21,21

-19,80

 

Таблиця 7

Частка жінок певної вікової групи у всьому населенні за досліджувані роки

Вікові групи жінок, років

Частка жінок в усьому населенні (d) станом на 1 січня року

 

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

молодше 20

0,0280

0,0296

0,0310

0,0315

0,0312

0,0312

0,0311

0,0306

0,0304

0,0305

0,0313

0,0318

0,0325

0,0337

0,0347

0,0347

0,0343

0,0334

0,0318

0,0303

0,0287

0,0271

0,0254

0,0243

20–24

0,0268

0,0264

0,0266

0,0268

0,0280

0,0288

0,0296

0,0302

0,0308

0,0306

0,0308

0,0308

0,0308

0,0304

0,0310

0,0320

0,0327

0,0336

0,0350

0,0360

0,0361

0,0360

0,0353

0,0335

25–29

0,0322

0,0314

0,0302

0,0296

0,0289

0,0285

0,0280

0,0279

0,0282

0,0290

0,0296

0,0304

0,0310

0,0313

0,0317

0,0322

0,0324

0,0325

0,0324

0,0328

0,0339

0,0348

0,0360

0,0375

30–34

0,0342

0,0342

0,0344

0,0342

0,0339

0,0335

0,0328

0,0315

0,0310

0,0303

0,0296

0,0293

0,0297

0,0297

0,0305

0,0309

0,0317

0,0326

0,0333

0,0333

0,0337

0,0338

0,0337

0,0335

35–39

0,0334

0,0334

0,0336

0,0340

0,0342

0,0352

0,0355

0,0357

0,0357

0,0356

0,0351

0,0345

0,0333

0,0326

0,0321

0,0315

0,0311

0,0315

0,0317

0,0323

0,0327

0,0334

0,0341

0,0347

40–44

0,0247

0,0278

0,0314

0,0333

0,0342

0,0345

0,0347

0,0348

0,0353

0,0356

0,0369

0,0373

0,0378

0,0379

0,0377

0,0373

0,0367

0,0354

0,0348

0,0342

0,0334

0,0328

0,0331

0,0331

45–49

0,0327

0,0276

0,0236

0,0217

0,0227

0,0252

0,0287

0,0325

0,0345

0,0356

0,0359

0,0361

0,0366

0,0370

0,0376

0,0390

0,0394

0,0402

0,0402

0,0400

0,0395

0,0387

0,0371

0,0363

 

 

15–49

 

0,2120

0,2105

0,2109

0,2111

0,2131

0,2169

0,2205

0,2234

0,2259

0,2272

0,2292

0,2302

0,2317

0,2327

0,2353

0,2376

0,2384

0,2391

0,2391

0,2388

0,2380

0,2367

0,2347

0,2329

Т


 

аблиця 8

 

Динаміка чисельності жінок Чернігівської області

Вікові групи жінок, років

Кількість жінок певного віку на 1 січня відповідного року, осіб

 

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

15–19

39617

41749

43436

43799

43218

43016

42296

41312

40434

40127

40599

40648

41040

41966

42545

41925

40794

39023

36613

34400

32224

30054

27925

26436

20–24

37835

37229

37262

37344

38792

39668

40302

40779

40967

40238

39900

39453

38856

37852

37931

38563

38789

39262

40286

40843

40469

40001

38719

36455

25–29

45434

44233

42314

41224

40130

39232

38071

37684

37549

38190

38357

38908

39144

39038

38806

38809

38534

38016

37367

37309

38041

38604

39489

40783

30–34

48305

48237

48170

47602

47040

46142

44540

42503

41224

39833

38464

37521

37434

37006

37390

37320

37679

38032

38310

37788

37782

37547

37045

36441

35–39

47188

47066

47122

47377

47416

48491

48318

48220

47579

46808

45592

44149

41980

40639

39387

37998

36953

36784

36490

36711

36654

37061

37441

37800

40–44

34944

39148

44037

46304

47498

47465

47110

47002

46995

46825

47868

47715

47763

47165

46243

45063

43591

41340

40099

38820

37397

36420

36340

36049

45–49

46255

38847

32990

30242

31439

34731

39060

43896

45892

46805

46632

46237

46200

46119

46014

47062

46836

46953

46282

45419

44288

42927

40742

39539

Разом

299578

296509

295331

293892

295533

298745

299697

301396

300640

298826

297412

294631

292417

289785

288316

286740

283176

279410

275447

271290

266855

262614

257701

253503

 

Таблиця 9

Динаміка чисельності населення Чернігівської області

Загальна чисельність населення

Роки

 

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Загальна чисельність населення на початок відповідного року, тис. осіб

1412,9

1408,7

1400,6

1391,9

1387,1

1377,5

1359,3

1349,4

1331,0

1315,3

1297,4

1279,7

1262,1

1245,3

1225,2

1206,8

1187,7

1168,4

1151,9

1135,9

1121,3

1109,7

1098,2

1088,5

 

 

 

 

У 1989 році загальний коефіцієнт народжуваності становив 11,7 %, у 2012 – 9,38 %, тобто зменшився за 23 роки на 2,32 %. Згідно з розрахунками табл. 6 бачимо, що зниження спеціального коефіцієнта народжуваності зменшило загальний коефіцієнт народжуваності на 26,98 %, а зростання частки жінок 15-49 років у населенні збільшило його на 9,84 %; сукупна ж зміна обох факторів знизила цей коефіцієнт на 2,66 %. У результаті за 23 роки (1990-2012 рр.) частка народжених дітей на 1000 населення Чернігівської області знизилась на 19,8 % (рис.), у першу чергу за рахунок зміни інтенсивності процесу народжуваності.

Рис. Динаміка загального коефіцієнта народжуваності у Чернігівському регіоні

Висновки і пропозиції. Глибокі зрушення у відтворенні населення, значні демографічні втрати у сучасний період відіграють роль деструктивного чинника у формуванні трудового потенціалу Чернігівського регіону, суттєво звужуючи його можливості. На відміну від радянських часів, коли вважалося, що населення повинно обслуговувати економіку, нині навпаки – говорять, що економіка обслуговує населення. Соціальна й економічна потужність держави визначається, безумовно, не кількістю робочої сили, а інтелектуальною, соціальною якістю населення. Тому першочергового значення в сучасних умовах набуває розвиток та покращання його якісних характеристик, пе­редусім освітнього та професійно-кваліфікаційного рівнів.

Список використаних джерел

  1. Про заходи законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи : Закон України № 3668–VI від 08.07.2011 р.

  2. Про основні напрямки розвитку трудового потенціалу в Україні на період до 2010 року [Електронний ресурс] : Указ Президента України № 958/99 від 03.08.1999 р. – Режим доступу : zakon4.rada.gov.ua/laws/show/958/99.

  3. Бажан І. І. Трудовий потенціал України: формування і використання / І. І. Бажан. – Донецьк : Юго-Восток, Лтд, 2006. – 144 с.

  4. Богиня Д. П. Основи економіки праці : навч. посіб. / Д. П. Богиня, О. А. Грішнова. – 3-тє вид. – К. : Знання-Прес, 2002. – С. 42.

  5. Демографічна ситуація. Населення [Електронний ресурс] / Головне управління статистики у Чернігівській області. – Режим доступу : http://chernigivstat.gov.ua/.

  6. Демографічна ситуація. Про соціально-економічне становище України [Електронний ресурс] / Державна служба статистики України. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.

  7. Доклад второй Всемирной ассамблеи по проблемам старения. Мадрид, 8-12 апреля 2002 года. – ООН, А/CONF.197/9, 2002 [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.socpolitika.ru/files/5485/ageing_report_as.pdf.

  8. Згалат-Лозинська Л. О. Економічний механізм ефективного використання трудового по­тенціалу за умов формування ринкових відносин : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : спец. 08.02.03 “Організація управління, планування і регулювання економіки” / Л. О. Згалат-Лозинська. – К., 2002. – 22 с.

  9. Ільїн Л. М. Ефективність відтворення трудового потенціалу України / Л. М. Ільїн. – К. : Енергія плюс, 2007. – 212 с.

  10. Ільчук Л. І. Концепція демографічного роз­витку України на 2005-2015 рр. (проект) [Елек­тронний ресурс]. – Режим доступу : Мір://№№го срзг.огд.uа.

  11. Інтерв’ю І. Курило, зав. відділу проблем якості демографічних процесів Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України [Електронний ресурс] / Газета по-українськи. – 2013. – № 1576. – 5 квітня. – Режим доступу : http://gazeta.ua/ru/articles/people–newspaper/_v–konce–hih–veka–ukraina–byla–pervoj–v–evrope–po–rozhdaemosti–v–2–aa–godu–posled/490870.

  12. Калєніна Н. В. Сутність категорії “трудовий потенціал підприємства” / Н. В. Калєніна // Держава та регіони. Сер.: економіка та підприємництво : науково-виробничий журнал. – 2008. – № 3. – С. 111-114.

  13. Ким М. Н. Трудовой потенциал: формирование, использование, управление : учеб. пособие / М. Н. Ким. – Х. : НАУ им. В. Н. Каразина, 2003. – С. 13-14.

  14. Комплексний демографічний прогноз України на період до 2050 р. / за ред. чл.-кор. НАНУ, д. е. н., проф. Е. М. Лібанової. – К. : Український центр соціальних реформ, 2006. – 138 с.

  15. Кулинич Л. В. Трудовий потенціал: сутність та склад / Л. В. Кулинич // Економічний простір. – 2011. – № 50. – С. 98-104.

  16. Курило І. О. Старіння населення в Україні у дзеркалі соціально-демографічної політики / І. О. Курило // Демографія та соціальна економіка. – 2012. – № 2 (18). – C. 23-32.

  17. Ломовський Н. О. Про сутність понять „трудовий потенціал” і „потенціал трудових ресурсів” / Н. О. Ломовський // Економіка АПК і природокористування: Вісник ХНАУ. – 2009. – № 5. – С. 298-299.

  18. Маршавін Ю. Сучасні проблеми ринку праці України / Ю. Маршавін // Праця і зарплата. – 2010. – № 14. – С. 6-7.

  19. Мостовенко О. О. Позитивні та негативні наслідки пенсійної реформи [Електронний ресурс] / О. О. Мостовенко, Б. Е. Головаш, Ю. Б. Чернявська // Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. Режим доступу : http://archive.nbuv.gov.ua/e–journals/pspe/2011_4/Mostovenko_411.htm.

  20. Осовська Г. В. Управління трудовими ресурсами / Г. В. Осовська, О. В. Крушельницька. – К. : Кондор, 2003. – 224 с.

  21. Охорона здоров’я. Захворюваність населення [Електронний ресурс] / Державний комітет статистики. – Режим доступу : Мір://№№№.икг8іаі.§оуиа.

  22. Пенсійна реформа в Україні: напрями реалізації : колективна монографія / за ред. Е. М. Лібанової. – К. : Ін-т демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, 2010. – 270 с.

  23. Региональная стратегия осуществления Мадридского международного плана действий по проблемам старения, 2002 г. (ECE/AC.23/2002/93 October 2002) [Электронный ресурс] / Европейская экономическая комиссия. Конференция министров ЕЭК ООН по проблемам старения. Берлин (Германия), 11–13 сентября 2002 года. Глава 3. – Режим доступа : http://www.un.org›russian/events/olderpersons/berl_dr_r.pdf.

  24. Регіони України : статистичний збірник. Ч. 1 / за ред. О. Г. Осауленка. – К. : Державна служба статистики України, 2012. – 310 с.

  25. Регіональне управління: інноваційний підхід : навч. посіб. / за ред. д. е. н., проф. М. П. Бутка. – К. : Знання України, 2006. – 560 с.

  26. Ринок праці. Економічна активність населення за статтю та місцем проживання у 2011 році [Електронний ресурс] / Головне управління статистики у Чернігівській області. – Режим доступу : http://chernigivstat.gov.ua/.

  27. Рубан В. М. Визначення трудового потенціалу в контексті сучасних світових економічних трансформацій / В. М. Рубан, М. В. Пустовіт // Теория и практика управления. – 2009. – № 6. – С. 78-83.

  28. Селевко Є. О. Зміст поняття трудового потенціалу населення та його розвиток [Електронний ресурс] / Є. О. Селевко // Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського.Режим доступу : http://archive.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/nvnau_eamb/2011_163_2/11seo.pdf.

  29. Ситуація на ринку праці та діяльність державної служби зайнятості у Чернігівській області за січень-лютий 2013 року [Електронний ресурс] / Чернігівський регіональний центр зайнятості. – Режим доступу : http://www.dcz.gov.ua.

  30. Соціально-економічне становище Чернігівської області в січні 2013 року [Електронний ресурс] / Головне управління статистики у Чернігівській області. – Режим доступу : http://chernigivstat.gov.ua/.

  31. Соціально-економічний стан України: наслідки для народу та держави : національна до­повідь / за заг. ред. В. М. Гейця. – К. : НВЦ НБУВ, 2009. – 678 с.

  32. Шило К. М. Демографічні передумови формування трудового потенціалу України / К. М. Шило // Вісник Бердянського університету менеджменту і бізнесу. – 2011. – № 2. – С. 110-116.